SEAT viser vei mot sikrere og mer effektive transportløsninger

Konseptbilen SEAT Cristobal, nå med 5G-teknologi.
Konseptbilen SEAT Cristobal, nå med 5G-teknologi.
  • SEAT har økt salget med 13.7 % hittil i 2018
  • SEAT Metropolis:Lab Barcelona og XMOBA presenterer sine nye prosjekter for samkjøring og buss på bestilling
  • SEAT Cristobal, nå med 5G-teknologi, knytter sammen bilen og omgivelsene
  • Smart navigasjon i byen med Waze og byrådet i Barcelona
  • eXS KickScooter, elektrisk sparkesykkel som gjør det enklere å komme fram i byer
  • Med disse prosjektene bygger merket videre på sin Easy Mobility-strategi
  • Amazon Alexa, nå på spansk, italiensk og fransk

På Smart City Expo World Congress i Barcelona fra 13. til 15. november presenterer SEAT nyhetene som vil gjøre det lettere å komme seg rundt i fremtidens byer. Messen tar for seg utfordringene byer står overfor når det gjelder å finne smartere og mer bærekraftige transportløsninger. Det spanske merket kan også skilte med en vekst på hele 13,7 % i salget fra januar til oktober.

Økt salg i 2018
SEAT kan også vise til veldig gode salgstall i 2018. Hittil i år har den spanske bilpdorusenten solgt 449.000 biler på verdensbasis, noe som er en økning på 13.7 % sammenliknet med samme periode 2017, hvor de solgte 395,100 biler. Dette er en ny salgsrekord for SEAT og slår den tidligere rekorden fra samme periode i år 2000. Riktignok falgt salget med 16.8 % i oktober, med 33.400 utleveringer, men det skyldes i hovedsak innføringen av WLTP-reguleringen.

Hovedårsaken til veksten er den solide fremgangen i de fem største markedene i Europa; Tyskland, Spania, Storbritannia, Frankrike og Italia.

Wayne Grittiths, Visepresident for Salg og Markedsføring sier at «oktober-tallene var forventet etter nærmere 40 % økning i juli og august. Dette er WLTP-effekten, og vi tror det stabiliserer seg i nonvember, og at vi ser den samme veksten i løpet av få måneder. SEAT har som mål å ha vokse med en tosifret prosentandel for andre året på rad, og å sette ny salgsrekord i merkets historie.»

De som besøker utstillingspaviljongen til SEAT, får se de nye transportløsningene utviklet av SEAT Metropolis:Lab Barcelona, for eksempel samkjøring og buss på bestilling, som XMOBA skal teste i et pilotprosjekt neste år, konseptbilen SEAT Cristobal, som nå har fått 5G-teknologi, det nye navigasjonsprosjektet i samarbeid med Waze og byrådet i Barcelona, og SEAT eXS, en elektrisk sparkesykkel som er utviklet i samarbeid med Segway.

Administrerende direktør i SEAT, Luca de Meo sier at «i tillegg til å sette standarden i bilindustrien, skal SEAT være en ledende aktør innen transportløsninger for fremtiden. Prosjektene vi presenterer på Smart City Expo er eksempler på merkets evne til å utvikle løsninger som gjør det enklere å komme seg rundt i byen på en bærekraftig måte.» de Meo legger til at «vi ser for oss fremtidige bymiljøer preget av nye teknologier og kjøretøytyper, og vi tror at løsninger som eXS vil bidra til bedre fremkommelighet i disse miljøene.»

XMOBA og Metropolis:Lab samarbeider om bedre transportløsninger
Team hos XMOBA og Metropolis:Lab, to uavhengige SEAT-selskaper, samarbeider om å utvikle smarte transportløsninger for byer.

Buss-på-bestilling-prosjektet, utviklet av Metropolis:Lab, skal gjøre kollektivtransporten mer effektiv ved hjelp av en tjeneste som er tilpasset brukernes behov. Det innebærer blant annet at både bussruter og tider tilpasses etter behov. Målet for prosjektet er å optimere bruken av eksisterende busser ved å tilby fleksible ruter som tilpasses etterspørselen i sanntid. Prosjektet starter nå med en pilottest i Wolfsburg i Tyskland, og om noen måneder starter den andre pilotfasen i Barcelona.

Den andre løsningen som presenteres, er samkjøringsappen som Metropolis:Lab har utviklet. Etter en første pilotfase med SEAT-medarbeidere i Martorell, vil appen bli gjort tilgjengelig for alle neste år. Samkjøringsappen gjør det enklere for personer som bor og jobber i nærheten av hverandre, å kjøre sammen. Formålet med appen er å reduserer antall biler på veiene og gjøre det mer effektivt å pendle.

SEAT Cristobal er tilbake, nå med 5G
SEAT presenterer Cristobal 5G, prototypen med integrerte avanserte sikkerhetsfunksjoner som bidrar til å forebygge faresituasjoner og ulykker. Cristobal har nå fått 5G-teknologi som knytter sammen bilen og omgivelsene. En bruksstudie ble nylig presentert i Segovia og Talavera de la Reina i samarbeid med Telefónica.

Luca de Meo sier at «Cristobal er et godt eksempel på hvordan en tilkoblet bil kan bidra til å redusere antall ulykker til null. Vi arbeider med å integrere 3 av de 17 sikkerhetsfunksjonene fra denne «skytsengelen» i kommende SEAT-modeller. Vi har allerede kommet langt i dette arbeidet.»

De tre funksjonene fra Cristobal som er i den siste fasen før de kan integreres i nye SEAT-modeller, er en utstigningshjelp i form av en sensor som registrerer biler eller motorsykler som nærmer seg når en dør åpnes, et kameraspeil som eliminerer blindsoner, og en avansert automatisk avstandsregulering som automatisk tilpasser bilens hastighet til fartsgrensen.

Smart navigasjon i byen med SEAT, WAZE og byrådet i Barcelona
SEAT inngikk en avtale med Waze i 2017 og ble dermed det første merket som integrerte navigasjonsløsninger fra Waze i sine biler. Nå tar de to merkene ett skritt videre i samarbeidet sammen med byrådet i Barcelona.

Ved å analysere data fra byrådet i Barcelona og ved bruk av kunstig intelligens kan SEAT forutse hendelser som kan føre til trafikkforstyrrelser, for eksempel fotballkamper, konserter eller levering og henting ved skoler. Ved hjelp av denne informasjonen kan Waze informere brukerne om årsakene til at ruteendringer foreslås. Dette vil gjøre det enklere å komme seg rundt i byen og forebygge ulykker i de tidsrommene slike vanlige hendelser finner sted.

SEATs første mikromobilitetskjøretøy
Forrige uke kunngjorde SEAT lanseringen av SEAT eXS, et kjøretøy som markerer merkets første framstøt innen mikromobilitet.

Besøkende på Smart City Expo vil få muligheten til å prøvekjøre den nye eXS på en utendørsbane som er åpen for publikum. SEAT har i samarbeid med Segway spesialdesignet SEAT eXS for sine kunder. Den har Segways ledende elektriske teknologi integrert i plattformen til ES2-modellen.

Med dette fremkomstmiddelet kan brukeren kjøre helt frem til målet, også på steder der det er vanskelig å komme frem med bil. Det er lett å kjøre takket være de store 8-tommers hjulene, og fjæringen foran og bak sørger for smidige kjøreegenskaper. Kombinasjonen av batteri og motor gir en topphastighet på 25 km/t. Det er også mulig å koble et ekstra batteri til eXS for å øke rekkevidden til opptil 45 km avhengig av forholdene.

SEAT eXS er i salg hos alle SEAT-forhandlere fra desember 2018. Prisen vil være 599 euro. Kjøretøyet kan leveres i Spania, Frankrike, Tyskland, Østerrike, Sveits og Portugal før nyttår, og i resten av Europa i 2019.

SEAT ønsker å ha tett kontakt med lokale myndigheter og lokalpolitikere for å skape bedre transportløsninger for fremtiden. Med tanke på dette leter SEAT nå etter spanske byer der de kan sette i gang pilotprosjekter med eXS-delingstjenester for publikum. Det nyetablerte og uavhengige SEAT-selskapet XMOBA har ansvaret for prosjektene og skal undersøke om den elektriske sparkesykkelen kan bidra til å forbedre fremkommeligheten i byene.

Hello, hola, Alexa!
SEAT var det første merket i Europa som integrerte Amazon Alexa, Amazons skybaserte taleassistent. Forrige uke ble taleassistenten lansert med spansk, italiensk og fransk tale. Dermed får kundene i disse tre markedene tilgang til en rekke funksjoner med enkle talekommandoer. Besøkende på Smart City Expo kan teste den engelske og spanske versjonen av Alexa i SEAT-paviljongen.

--------------------

SEAT er en bilprodusent med hovedkontor i Martorell (Barcelona). Selskapet er en del av Volkswagen-konsernet og har tilstedeværelse i 80 land. 80 prosent av bilproduksjonen eksporteres. I 2017 hadde SEAT et overskudd etter skatt på 281 millioner euro, solgte nærmere 470 000 kjøretøyer og oppnådde en rekordomsetning på over 9,5 milliarder euro.

Det multinasjonale selskapet deltar i en global digitaliseringsprosess for å fremme fremtidens transportløsninger og nye forretningsmuligheter. SEAT ønsker å kombinere de beste prosessene og strukturene til et stort selskap med smidigheten og fleksibiliteten til en gründer.

Derfor har SEAT nå teknologisenteret Metropolis:Lab Barcelona på Barcelona Tech Citys Pier 01 og datterselskapet XMOBA som skal identifisere, utvikle og kommersialisere nye, smarte transporttjenester. Selskapet tilbyr også den nyeste tilkoblingsteknologien i bilene sine og er det første bilmerket i verden som integrerer Amazon Alexa, Waze fra Google eller Shazam.

Administrerende direktør i SEAT, Luca de Meo.
Administrerende direktør i SEAT, Luca de Meo.
eXS KickScooter.
eXS KickScooter.